De echtgenote van de topman van Imtech Polen had een belang in het avonturenpark dat de technisch dienstverlener ten zuiden van Warschau zou gaan bouwen.
Dat blijkt uit onderzoek van het Financieele Dagblad (FD) naar de gang van zaken rondom het megaproject.
Het Poolse pretparkproject moest de grootste klus ooit worden voor Imtech uit Gouda, maar kwam in realiteit nooit van de grond.
Uiteindelijk kwam via het mislukte project de grootschalige fraude bij Imtech in Duitsland en Polen aan het licht, die het bedrijf de afgelopen anderhalf jaar met enorme problemen heeft opgezadeld.
Schandalen bij Imtech
Maandag bleek dat Imtech in 2011 en 2012, met medeweten van het toenmalige bestuur, via complexe financiële structuren de eigen voorfinanciering van de bouw van het pretpark regelde. Hoewel er nog geen financiers waren en de bouwvergunningen nog niet rond waren, gaf topman René van der Bruggen toch zijn goedkeuring aan het enorme project.
Dinsdag onthult het FD dat de vrouw van de topman van Imtech Polen een belang had in het pretpark. In maart 2012 kocht de Luxemburgse vennootschap Altmark Investholding 5 procent van de aandelen in Adventure World Warsaw (AWW). Economisch eigenaar van Altmark is Sylwia Klee, de echtgenote van Thorsten Klee, één van de twee voormalig directeuren van Imtech Polen.
Diezelfde maand gaf AWW Imtech Polen de opdracht tot de bouw van een avonturenpark met een omvang van 240 hectare. Met deze opdracht was 480 miljoen euro gemoeid.
In februari 2013 klapte het project toen bij Imtech Duitsland een grootschalige fraude aan het licht kwam. De voormalig raad van bestuur van Imtech, topman Van der Bruggen en financieel directeur Boudewijn Gerner, waren van het aandeelhouderschap van Sylwia Klee niet op de hoogte.
Aandeel keldert, schuldenlast loopt op
Aan de teloorgang van de beurswaarde van Imtech lijkt voorlopig geen einde te komen na alle schandalen die aan het licht zijn gekomen. Maandag raakte de technisch installateur bijna 19 procent van zijn beurswaarde kwijt.
Imtech liet beleggers vorige week al schrikken met de berichten over zijn verder oplopende schuldenlast. De technisch dienstverlener gaf daarbij aan opnieuw met zijn financiers in gesprek te zijn over de voorwaarden die aan de schuld worden gesteld. Daarbij kwam het het bedrijf met tegenvallende berichten over de omzet.
'Ex-top wist niet waar geld was'
Eerder deze maand bleek al dat het voormalige topmanagement van technisch installateur geen zicht had op de geldstromen die door het miljardenconcern vloeiden. Naar buiten toe is jarenlang de schijn opgehouden van een goed geoliede machine. Binnen de muren van het hoofdkantoor in Gouda wist men echter niet welke garanties er waren afgegeven en hoe de duizenden projectfinancieringen in elkaar staken.
Volgens het FD troffen bankiers en accountants begin 2013, toen bekend werd dat er problemen waren met het Poolse pretpark, een boekhoudkundige chaos aan.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl